Campania de informare şi sensibilizare la nivelul oraşului Simeria pe tema – Anul european 2012 – al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii

DSC05478

 Astăzi, 15.11.2012, Centrul Europe Direct al judeţului Hunedoara a marcat Anul european 2012 – al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii printr-un eveniment organizat la nivelul oraşului Simeria – Campania de informare şi sensibilizare la nivelul oraşului Simeria pe tema – Anul european 2012.

Anul european al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii are ca scop sensibilizarea publicului în ceea ce priveşte contribuţia persoanelor în vârstă la dezvoltarea societăţii noastre şi a diverselor moduri de a favoriza această contribuţie. Iniţiativa caută să încurajeze factorii de decizie (la orice nivel) şi părţile implicate să se mobilizeze şi să ia măsuri pentru favorizarea îmbătrânirii active şi întărirea solidarităţii între generaţii.

Prin acest eveniment s-a avut în vedere informarea a peste 400 de cetăţeni cu privire la ce înseamnă îmbătrânirea activă , şi anume – înaintarea în vârstă în condiţii optime de sănătate, un rol activ în societate şi împlinirea pe plan profesional, dar  şi autonomie în viaţa de zi cu zi  şi implicare în activităţi civice.

Indiferent de vârstă, putem avea un rol important în societate şi ne putem bucura de un bun nivel de trai,  chiar şi la vârste înaintate.  Provocarea constă  în a folosi la maxim potenţialul enorm de care vârstnicii dispun. Anul european 2012 îşi doreşte să încurajeze îmbătrânirea activă pe trei direcţii:

  • Participare pe piaţa muncii. Odată cu creşterea speranţei de viaţă, în Europa creşte  şi vârsta de pensionare, în acelaşi ritm cu teama pierderii locului de muncă sau a imposibilităţii de a găsi altul care să asigure o pensie decentă. Trebuie, deci, ca lucrătorilor vârstnici să li se ofere oportunităţi mai bune pe piaţa muncii.
  • Rol activ în societate. Ieşirea la pensie nu trebuie să însemne lipsă de activitate. Contribuţia vârstinicilor la dezvoltarea societăţii, jucând rolul de îngrijitori pentru ceilalţi – părinţi, soţi sau nepoţi –, sau pe cel de voluntar, este adesea trecută cu vederea. Unul dintre obiectivele Anului european este acela de a evidenţia rolul însemnat pe care îl au în societate persoanele în vârstă  şi de a crea condiţii mai favorabile bunăstării lor.
  • Mod de viaţă autonom. Odată cu înaintarea în vârstă, sănătatea noastră se degradează, însă acest proces poate fi încetinit. De asemenea, se pot lua măsuri pentru ca mediul să fie mult mai adaptat persoanelor cu probleme de sănătate sau cu dizabilităţi. Îmbătrânirea activă presupune  şi asigurarea mijloacelor necesare pentru a rămâne cât mai mult timp cu putinţă stăpâni pe vieţile noastre.

Anul european îndeamnă la acţiune şi sprijină schimbarea în vederea constituirii unei societăţi care să accepte mai uşor includerea persoanelor de toate vârstele. Nimic nu se va întâmpla de la sine, fiind de aceea necesar un efort susţinut de colaborare între diversele părţi implicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>